فهرست مطالب

غدد درون ریز و متابولیسم ایران - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 50، تیر 1389)

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 50، تیر 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مریم سادات فروید، خانم سمیرا ربیعی، خانم فاطمه همایونی، بهرام رشیدخانی، آقای وحید آرین صفحه 89
    مقدمه
    شیوع بیماری دیابت به طور تهدیدآمیزی در جهان، به خصوص کشورها با درآمد کم و متوسط افزایش یافته است. این بیماری اثر مهمی بر کیفیت زندگی صدها میلیون بیمار مبتلا و خانواده های آنها دارد. تغذیه، به ویژه مصرف میوه و سبزی نقش مهمی در کنترل قند خون و پیشگیری از عوارض دیابت دارد. این مطالعه با هدف تعیین میزان مصرف میوه و سبزی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و ارتباط آن با عوامل جمعیتی و اجتماعی اقتصادی در شهر تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت مقطعی در 367 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. میزان میوه و سبزی مصرفی با استفاده از یک پرسشنامه ی نیمه کمی بسامد خوراک 169 آیتمی تعیین و ویژگی های دموگرافی و اقتصادی اجتماعی تکمیل شد. میانگین مصرف سبزی به طور معنی داری در افراد بازنشسته یا بی کار کمتر از افراد شاغل بود (04/0=p) و بیمارانی که دارای فرزند بودند نسبت به افرادی که فرزندی نداشتند، مصرف سبزی بالاتری داشتند که این تفاوت نیز از نظر آماری معنی دار بود (003/0=p). مصرف میوه در بیمارانی که 3 فرزند و کمتر داشتند از بیماران با بیش از 3 فرزند، بیشتر بود (047/0=p). تفاوت معنی داری از نظر مصرف میوه و سبزی بر اساس تحصیلات، شغل همسر بیمار، بعد خانوار، قومیت، درآمد، میزان مخارج خوراک و مدت اقامت در تهران در بیماران مورد بررسی مشاهده نشد. با استفاده از رگرسیون لجستیک، شاغل بودن رابطه ی معنی داری را با مصرف سبزی نشان داد (012/0=P)
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، میوه، سبزی، عوامل دموگرافی و اقتصادی، اجتماعی
  • نازنین نوری، هادی طبیبی، فرهاد حسین پناه، مهدی هدایتی، محسن نفر صفحه 99
    مقدمه
    التهاب سیستمی و التهاب عروقی دو عامل خطرزا در ایجاد نفروپاتی دیابتی هستند. در بیماران دیابتی، غلظت عوامل التهاب سیستمی و التهاب عروقی سرم با آلبومینوری رابطه ی مثبت دارند. بنابراین، مطالعه ی حاضر به منظور بررسی اثرات تجویز توام اسید لیپوئیک و پیریدوکسین روی غلظت سرمی این فاکتورها در بیماران مبتلا به نفروپاتی دیابتی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور بود که در آن 38 بیمار مبتلا به نفروپاتی دیابتی (23 زن و 15 مرد) به طور تصادفی به گروه دریافت کننده ی مکمل و دارونما تقسیم شدند. بیماران گروه دریافت کننده ی مکمل، روزانه 800 میلی گرم اسیدلیپوئیک و 80 میلی گرم پیریدوکسین به مدت 12 هفته دریافت کردند درحالی که بیماران گروه دارونما روزانه دارونماهای مشابهی را دریافت می کردند. در شروع مطالعه و پایان هفته ی دوازدهم از هر بیمار یک نمونه ی ادرار و 10 میلی لیتر خون بعد از 12 تا 14 ساعت ناشتایی گرفته شد. غلظت پروتئین واکنش دهنده با پلی ساکارید C (hs-CRP)، مولکول چسبندگی بین سلولی نوع 1 محلول (sICAM-1)، مولکول چسبندگی سلول های عروقی نوع 1 محلول (sVCAM-1)، sE-selectin، اینترلوکین -6، گلوکز سرم، درصد هموگلوبین A1c خون و غلظت آلبومین ادرار اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    در مطالعه ی حاضر تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه از نظر میانگین تغییرات غلظت hs-CRP، sICAM-1، sVCAM-1، sE-selectin، اینترلوکین -6، گلوکز سرم و درصد هموگلوبین A1c خون مشاهده نگردید. میانگین غلظت آلبومین ادرار در گروه دریافت کننده ی مکمل در پایان هفته ی دوازدهم به طور معنی داری در مقایسه با شروع مطالعه کاهش یافت (05/0>P) و این کاهش در مقایسه با گروه دریافت کننده ی دارونما معنی دار بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که تجویز توام اسید لیپوئیک و پیریدوکسین تاثیری بر غلظت عوامل التهاب سیستمی و التهاب عروقی ندارد، اما سبب کاهش معنی دار آلبومینوری در بیماران مبتلا به نفروپاتی دیابتی می شود. بنابراین تجویز توام اسیدلیپوئیک و پیریدوکسین ممکن است نقش موثری در کند کردن پیشرفت نفروپاتی دیابتی با سازوکار متفاوت از تاثیر آنها بر روند التهاب داشته باشد.
    کلیدواژگان: نفروپاتی دیابتی، اسیدلیپوئیک، پیریدوکسین، التهاب سیستمی، التهاب عروقی
  • سید عباس حقایق، نظام الدین قاسمی، حمید طاهر نشاط دوست، محمد باقر کجباف، مهدی خانبانی صفحه 111
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین ویژگی های روان سنجی مقیاس خودکارآمدی مدیریت بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 (DMSES) بود.
    مواد و روش ها
    112 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 (براساس تشخیص پزشک متخصص)، که به درمانگاه دیابت بیمارستان الزهرا مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند. از بیماران خواسته شد به سوال های مقیاس پاسخ دهند. به منظور بررسی روایی همزمان پرسشنامه، از 40 نفر از آنها خواسته شد که به طور همزمان دو پرسشنامه ی خودکارآمدی عمومی شرر (GSE) و پرسشنامه ی رفتارهای خودمراقبتی بیماران دیابتی نوع 2 را نیز تکمیل کنند. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد و شاخص های روان سنجی پایایی درونی، بازآزمایی، روایی همزمان و ماتریس همبستگی بررسی شدند.
    یافته ها
    هر چهار خرده مقیاس DMSES از پایایی درونی و پایایی بازآزمایی معنی دار و به نسبت بالایی برخوردار هستند. هم چنین، بین DMSES با پرسشنامه ی خودکارآمدی شرر و پرسشنامه ی رفتارهای خودمراقبتی، ضرایب همبستگی معنی دار 48/0 و 81/0 به دست آمد که نشان از وجود روایی همزمان مقیاس داشت p=0/003،0/000)). یافته های ماتریس همبستگی نشان داد که مقیاس از ساختار و هماهنگی درونی خوب و مناسبی برخوردار است.
    نتیجه گیری
    نسخه ی ایرانی DMSES،از پایایی و روایی مطلوبی برخوردار است و بین یافته های این پژوهش با سایر نسخه های اعتباریابی شده DMSES در سایر زبان ها همخوانی وجود دارد. DMSESمی تواند به یک ابزار رایج و گسترد ه ی بین فرهنگی تبدیل شود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، دیابت نوع 2، روایی، پایایی، ساختار درونی
  • امیررضا گوهریان، فرزاد حدایق، فریدون عزیزی * صفحه 116
    مقدمه

    سندرم متابولیک مجموعه ای از عوامل خطرساز بیماری های غیرواگیر شامل افزایش گلوکز سرم، دیس لیپیدمی، چاقی شکمی و افزایش فشارخون، همراه با وضعیت های التهابی و افزایش انعقادپذیری می باشد. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیر تغییرات وزن بر بروز سندرم متابولیک با معیارهای بین المللی و معیار چاقی شکمی ایرانی انجام شد.
    موا دو

    روش ها

    این مطالعه از نوع هم گروهی آینده نگر، جمعیت مورد مطالعه شامل همه ی افراد بالای 20 سال شرکت کننده در مراحل اول و دوم مطالعه ی قند و لیپید تهران (TLGS) مشروط بر، فقدان سندرم متابولیک براساس معیارهای دور کمر ایرانی و (NHLBI)(National Heart، Lung and Blood Institute) بودند. معیار دور کمر ایرانی برابر 5/94 سانتی متر برای هر دو جنس در تعریف بر اساس پیامد، 89 سانتی متر برای مردان و 91 سانتی متر برای زنان در تعریف مقطعی به کار گرفته شد. اطلاعات افراد از طریق مصاحبه، مشاهده، معاینه، تکمیل پرسشنامه و انجام آزمایش ها جمع آوری شد، سپس خطر نسبی (RR) با حدود اطمینان 95% (CI) برای بروز سندرم متابولیک و نیز اجزای تشکیل دهنده ی آن، با استفاده از آزمون آماری رگرسیون لجستیک بر اساس هر یک از پنجک های تغییر وزن، بعد از تعدیل متغیرهای زمینه ای در یک دوره ی 1/3 ساله برآورد شد.

    یافته ها

    بروز تعدیل شده برای سن سندرم متابولیک طی دوره 1/3 ساله، بر اساس معیار دور کمر ایرانی پیامد 6/20% (مردان 26%، زنان 9/20%)، دور کمر ایرانی مقطعی 2/26% (مردان 4/34%، زنان 1/26%) و NHLBI 7/23% (مردان 4/24%، زنان 4/29%) برآورد شد. کاهش حداقل 3/1% وزن اولیه در زنان براساس معیارهای دور کمر ایرانی و NHLBI اثر محافظتی به دنبال داشت. از سوی دیگر، افزایش حداقل 4/1% وزن اولیه در مردان براساس هر سه معیار، باعث افزایش خطر نسبی بروز سندرم متابولیک شد. افزایش حداقل 3/1% وزن اولیه در زنان براساس معیارهای دور کمر ایرانی مقطعی و NHLBI و حداقل 4% وزن اولیه براساس معیار دور کمر ایرانی پیامد باعث افزایش خطر نسبی بروز سندرم متابولیک در آنان شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر محافظتی کاهش وزن حتی به مقدار جزیی (حداقل 3/1% برای مردان و 5/2% برای زنان) در بروز سندرم متابولیک و نیز چاقی شکمی، اجرای برنامه های تشویقی و آموزشی برای کاهش وزن در افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، تغییرات وزن، بروز، پرفشاری خون، دیس لیپیدمی، چاقی شکمی، عدم تحمل گلوکز
  • رویا شرافت کاظم زاده، شهریار اقتصادی*، پروین میرمیران، مهدی هدایتی، محمود گوهری، محمدرضا وفا، سارا جلالی فراهانی، فریدون عزیزی صفحه 131
    مقدمه

    هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین شاخص های چاقی شامل نمایه ی توده ی بدن (BMI)، دور کمر (WC) و نسبت دورکمر به دور باسن (WHR) و الگوهای تغذیه ای حاصل از تحلیل Reduced Rank Regression (RRR) در یک بررسی کوهورت میان بزرگسالان تهرانی بود.

    مواد و روش ها

    141 بزرگسال در دو فاصله ی زمانی 6 ساله که از نظر شاخص های چاقی ارزیابی شدند. دریافت های غذایی ابتدایی به کمک 2 یادآمد 24 ساعته ی خوراک ثبت شدند. با توجه به دریافت چربی، نسبت چربی با چند باند دوگانه به چربی اشباع، کلسترول، فیبر و کلسیم دریافتی، 5 الگوی غذایی (عامل) استخراج شد. تغییرات شاخص های چاقی طی شش سال در پنجک های امتیاز عوامل بررسی شد.

    یافته ها

    الگوی اول (سنتی) مقدار بار عاملی بالایی برای کربوهیدرات های تصفیه شده، غلات کامل، سبزیجات، گوشت قرمز و فرآوری شده، منابع چربی های اشباع و ترانس و تخم مرغ نشان داد که ارتباط مثبت با دریافت چربی، کلسترول و کلسیم وجود داشت (مقدار r به ترتیب 478/0، 626/0 و 486/0 با 001/0>p). تمام شاخص های چاقی روند افزایشی در پنجک های امتیاز الگوی غذایی داشتند (BMI و: WHR 05/0>p و: WC 001/0>p). الگوی پنجم (تخم مرغ) مقدار بار عاملی بالا برای تخم مرغ، میان وعده های شور، میوه ها و بار عاملی منفی برای گوشت قرمز و فرآوری شده، منابع چربی اشباع و ترانس، روغن گیاهی و فرآورده های لبنی داشت. این الگو بعد از تعدیل متغیرهای مداخله گر بالقوه، روند افزایشی برای WC (001/0>p) و WHR (05/0>p) نشان داد. سایر الگوها روند معنی داری برای شاخص های چاقی نشان ندادند.

    نتیجه گیری

    یافته های RRR نشان دهنده ی دو الگوی غالب غذایی است که مرتبط با افزایش شاخص های چاقی می باشد.

    کلیدواژگان: الگوهای غذایی، شاخص های تن سنجی، چاقی، Reduced Rank Regression، مطالعه ی آینده نگر
  • پریسا امیری، فضل الله غفرانی پور، سارا جلالی فراهانی، فضل الله احمدی، فرهاد حسین پناه، حیدرعلی هومن صفحه 145
    مقدمه
    شواهد متقاعد کننده ای در خصوص نقش موثر محیط خانواده بر رفتارهای مرتبط با چاقی کودکان و نوجوانان وجود دارد با توجه به ضرورت شناخت دقیق از عوامل خانوادگی موثر بر اضافه وزن و چاقی نوجوانان و هم چنین محدودیت مطالعه های مشابه در ایران، مطالعه ی حاضر با هدف تبیین درک و تجربه ی مادران در خصوص عوامل خانوادگی موثر بر رفتارهای مرتبط با اضافه وزن و چاقی نوجوانان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کیفی بود و با رویکرد نظریه ی مبتنی بر زمینه انجام شد. جمع آوری داده ها از طریق برگزاری 6 بحث گروهی متمرکز با 25 مادر که حداقل یک نوجوان دارای اضافه وزن یا چاق داشتند، انجام شد. برای آگاهی از تجربه های مادرانی که متعلق به گروه های مختلف اجتماعی- اقتصادی بودند، نمونه گیری از دو منطقه ی شمالی و جنوبی شهر تهران انجام شد و سپس از طریق نمونه گیری تئوری ادامه یافت. همه ی مصاحبه ها و بحث های گروهی ضبط و بلافاصله پس از اتمام آنها پیاده شدند. فرآیند آنالیز داده ها به طور همزمان و با استفاده از روش اشتراوس و کوربین انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس تجزیه و تحلیل محتوایی داده ها، 5 مفهوم آگاهی و شناخت ناکافی والدین، الگوسازی نامطلوب والدین، ناهمگونی اعضای خانواده، اشتغال مادر و اولویت درس و موفقیت تحصیلی فرزندان به عنوان مهم ترین عوامل خانوادگی موثر بر رفتارهای مرتبط با اضافه وزن و چاقی نوجوانان برشمرده شدند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر، نشان دهنده ی درک پایین مادران از عوامل خانوادگی موثر بر رفتارهای مرتبط با اضافه وزن و چاقی نوجوانان است. یافته های این مطالعه می تواند کمکی موثر در زمینه ی طراحی مداخله های جامع اصلاح شیوه ی زندگی و پیشگیری از چاقی در نوجوانان باشد.
    کلیدواژگان: عوامل خانوادگی، چاقی، اضافه وزن، نوجوانان، مطالعه ی کیفی
  • صلاح الدین احمدی، سیروس شهسواری، هوشیار احمدی، طاهره طباطبایی فر صفحه 153
    مقدمه
    اضافه وزن و چاقی در نوجوانی احتمال بروز بیماری های قلبی- عروقی و غددی مانند فشار خون بالا و دیابت شیرین را افزایش می دهد. احتمال چاق باقی ماندن افرادی که در سنین کودکی چاق هستند با افزایش سن بیشتر می شود. جلوگیری و درمان چاقی در کودکان ممکن است مانع از چاقی در بزرگسالی شده، شانس خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با آن را کاهش دهد. هدف از این مطالعه تعیین شیوع لاغری، اضافه وزن و چاقی در دانش آموزان دبیرستانی شهر سنندج بود.
    روش کار
    در این مطالعه ی توصیفی-تحلیلی، 694 دانش آموز دبیرستانی مشغول به تحصیل در شهر سنندج انتخاب شدند. داده های لازم از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. قد و وزن به روش استاندارد اندازه گیری و نمایه ی توده ی بدن (BMI) از تقسیم وزن برحسب کیلوگرم بر مجذور قد بر حسب متر مربع محاسبه شد. معیار گروه بندی افراد حدود مرزی نمایه ی توده ی بدن برای جنس و سن پیشنهادی توسط سازمان بهداشت جهانی بود. افراد با BMI صدک 85-95 استاندارد به عنوان افراد دارای اضافه وزن، بیشتر از صدک 95 برای سن و جنس چاق و زیر 5 درصد لاغر (دچار کمبود وزن) در نظر گرفته شدند. داده های گردآوری شده وارد نرم افزار SPSS شد و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون های آماری مجذور خی و تی) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    متوسط BMI در دو جنس 7/20 (8/20 در پسرها و 6/20 در دخترها) بود. شیوع کلی اضافه وزن، چاقی و لاغری به ترتیب 2/11، 2/3 و6/7 درصد بود. میزان اضافه وزن و چاقی به طور معنی داری در پسران (2/18%) بیشتر از دختران (7/10%) بود. بالاترین درصد اضافه وزن و چاقی (20%) مربوط به گروه سنی 14 سال بود.
    نتیجه گیری
    میزان اضافه وزن و چاقی در دانش آموزان مشغول تحصیل در مقطع متوسطه در شهر سنندج 4/14% و در حد متوسط کشوری است. با افزایش سن کاهشی در شیوع اضافه وزن و چاقی در پسران و نه در دختران دیده شد. شیوع چاقی در دختران (1/1%) کمتر از متوسط کشوری بود. با توجه به یافته های این مطالعه 22% از دانش آموزان دبیرستانی سنندج دارای وزن نامناسب هستند که نیازمند توجه و برنامه ریزی های مناسب تغذیه ای و آموزشی برای مداخله در جهت بهبود است.
    کلیدواژگان: شیوع، نمایه ی توده ی بدن، اضافه وزن، چاقی، دانش آموزان
  • خانم حمیرا حمایلی مهربانی، فریده طاهباز*، ساغر صالح پور، مهدی هدایتی، زهره امیری، اتوسا قاسمی صفحه 160
    مقدمه

    تاکنون ترکیب مناسب رژیم غذایی برای کاهش وزن زنان چاق و دارای اضافه وزن مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مشخص نشده است. این تحقیق برای بررسی اثر رژیم پرپروتئین با بار گلیسمی پایین با رژیم متداول برای کاهش وزن بر سطح هورمون های جنسی و انسولین زنان دارای اضافه وزن و چاق مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک و مقایسه ی این دو رژیم با یکدیگر انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی یک سو کور، 60 زن دارای اضافه وزن و مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک که از متفورمین استفاده نمی کردند به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول رژیم تغییریافته با پروتئین (30%) و کربوهیدرات های با بار گلیسمی متوسط و پایین، گروه دوم رژیم متداول با 15% پروتئین برای کاهش وزن تجویز شد. هورمون های جنسی، گلوکز و انسولین در ابتدا و بعد از دوازده هفته در 49 نفر اندازه گیری و مقایسه شدند.

    یافته ها

    میزان کاهش وزن نسبت به وزن اولیه در دو گروه مشابه بود و تفاوت معنی دار نداشت. تغییر میزان تستوسترون در گروه مصرف کننده ی رژیم متداول (هفته ی 0 به 12) از 63/0±51/1 به 57/0±15/1 و در گروه تغییر یافته از 52/1±78/1 به 27/1±31/1 نانوگرم در میلی لیتر (001/0p<) رسید. میزان LH، FSH، استرادیول، پروژسترون و پرولاکتین تغییر معنی داری نداشت. میزان انسولین و HOMA در گروه رژیم تغییر یافته کاهش معنی داری داشت(001/0p<).

    نتیجه گیری

    کاهش وزن اثر قابل توجهی بر بهبود فراسنج های بیوشیمیایی آندروژنی داشت. با استفاده از رژیم پرپروتئین و کربوهیدرات های با بار گلیسمی کاهش یافته، انسولین و HOMA کاهش معنی داری داشت. این نکته باید در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، کاهش وزن، رژیم غذایی کم کالری، چاقی، هورمون های جنسی
  • آسیه نمازی، حمید آقاعلی نژاد، مقصود پیری، فاطمه رهبری زاده صفحه 169
    مقدمه
    افزایش سطح سرمی نشانگرهایی مانند هموسیستئین(Hcys) و پروتئین واکنش دهنده ی C (CRP) به طور مستقل با افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی همراه است. با این حال، تغییرات همزمان این نشانگرها هم چنین ارتباط آن ها با بیماری های قلبی عروقی پس از تمرین مقاومتی دایره ای کوتاه مدت در زنان ناشناخته است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه ی تاثیر تمرین مقاومتی دایره ای کوتاه مدت بر غلظت هموسیستئین و CRP در زنان فعال و غیرفعال بود.
    مواد و روش ها
    43 دانشجوی زن (با میانگین سن 9/3±74/22 سال، توده ی بدن 8/9±91/59 کیلوگرم، قد04/0±9/165 سانتی متر، نمایه ی توده ی بدن 1/3±73/21 (کیلوگرم برمترمربع)، درصد چربی بدن 01/5±47/26 و حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max) 43/5± 65/38 (میلی لیتر بر دقیقه به ازای هرکیلوگرم وزن بدن)) که از سلامت کامل برخوردار بودند، به صورت تصادفی در چهار گروه فعال تجربی (AE، 8 نفر) فعال شاهد (AC، 8 نفر) غیرفعال تجربی (NE، 13 نفر) و غیرفعال شاهد (NC، 14 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی ها یک دوره تمرین مقاومتی دایره ای کوتاه مدت را شامل 10 جلسه تمرین در طول 2 هفته، 5 روز در هفته و هر روز یک ساعت اجرا کردند. برنامه ی تمرین مقاومتی دایره ای عبارت بود از اجرای حرکات پرس سینه، جلوی ران، درازونشست، زیربغل، ساق، پارویی، پشت و پشت ران با شدت 40% یک تکرار بیشینه (1RM)، در 3 دوره با 15 تکرار در هفته ی اول، که در هفته ی دوم شدت تمرین به 50% یک تکرار بیشینه (1RM) افزایش یافت. سایر شاخص های تمرین ثابت باقی ماندند. پیش و 48 ساعت پس از آخرین جلسه ی تمرین، نمونه های خون حالت استراحت و ناشتا برای اندازه گیری هموسیستئین و CRP جمع آوری شدند. هموسیستئین با روش HPLC وCRP با روش ایمونوتوربیدومتریک اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    در مقایسه ی درون گروهی، غلظت هموسیستئین در همه ی گروه ها کاهش یافت CRP در گروه های تجربی فعال، افزایش و غیرفعال تغییری پیدا نکرد. در مقایسه بین گروهی، تفاوت ها معنی دار نبود: هموسیستئین (82/0P=) و CRP (57/0P=).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که تمرین مقاومتی دایره ای کوتاه مدت می تواند به عنوان یک روش پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی در زنان به شمار رود و به منظور ارتقای سلامت جامعه توصیه می شود که در شیوه ی زندگی این افراد گنجانده شود.
    کلیدواژگان: هموسیستین، CRP، تمرین مقاومتی دایره ای
  • شهلا شجاعی، مریم سادات دانشپور، سهراب حلال خور، فریدون عزیزی، مهدی هدایتی * صفحه 177
    مقدمه

    آپولیپوپروتئین C3 به عنوان مهارکننده ی عمل لیپولیز شناخته شده است. این آپولیپوپروتئین مهار لیپولیز را به وسیله ی مهار هر دو آنزیم لیپوپروتئین لیپاز و لیپاز کبدی به عهده دارد و به این علت به عنوان یک عامل در هیپرتری گلیسریدمی سال ها است که مورد مطالعه قرار گرفته است. پلی مورفیسم C-482T در ناحیه ی پروموتر این ژن با هیپرتری گلیسریدمی و مقاومت به انسولین، از عوامل همراه با سندرم متابولیک، در ارتباط است. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی این پلی مورفیسم در جامعه ی ایرانی بود.

    مواد و روش ها

    534 نفر از شرکت کنندگان در مطالعه ی قند و لیپید تهران به طور اتفاقی انتخاب شدند. یک قطعه ی 231 جفت بازی از ژن مورد نظر با استفاده از روش PCR تکثیر شد سپس پلی مورفیسم مورد نظر با استفاده از روش RFLP با کمک آنزیم دارای اثر محدود MspI مشخص شد.

    یافته ها

    فراوانی آلل C در جمعیت مورد مطالعه 653/0 و فراوانی آلل T 347/0 بوده است. این فراوانی ها از قانون هاردی واینبرگ تبعیت می کند.

    نتیجه گیری

    ژنوتیپ های مشاهده شده و فراوانی آلل ها مشابه گزارش های سایر افراد نژاد سفید بود. یافته های بدست آمده در این پژوهش مقدمه ای برای مطالعه ی عوامل ژنتیک تاثیرگذار در متابولیسم لیپیدها در جمعیت ایرانی است.

    کلیدواژگان: آپولبپوپروتئین C3، تعادل هاردی واینبرگ، فراوانی
  • حمید آقاعلی نژاد، مهدیه ملانوری شمسی صفحه 181
    سیتوکین ها گروهی از پروتئین ها هستند که نقش اصلی را در پاسخ های التهابی به محرک های پاتولوژی مانند التهاب و آسیب بافتی ایفا می کنند. تولید سیتوکین به وسیله ی دامنه ای از محرک های فیزیولوژیک مانند ورزش تنظیم می شود. به تازگی عضله ی اسکلتی به عنوان یک بافت درون ریز معرفی شده است. سیتوکین ها و دیگر پپتیدهای تولید، بیان و آزاد شده از تارهای عضلانی به عنوان میوکین ها شناخته می شوند که دارای اثرهای پاراکرین، اندوکرین و اتوکرین می باشند. اینترلوکین 6 به دلیل افزایش 100 برابری به دنبال ورزش به عنوان میوکین شناخته شده است. افزایش کوتاه مدت ناشی از انقباض در اینترلوکین 6 می تواند اثر مفیدی بر متابولیسم داشته باشد، در حالی که افزایش بلندمدت سطح اینترلوکین 6 می تواند با نارسایی متابولیک و بیماری قلبی- عروقی همراه باشد. سیتوکین اینترلوکین 6 در دوره ی پس از ورزش زمانی که عملکرد انسولین افزایش یافته است به طور قابل توجهی بالا می رود. از طرف دیگر اینترلوکین 6 در چاقی و بیماری با کاهش عملکرد انسولین همراه است. هم چنین، توده و عملکرد عضلانی تحت تاثیر سیتوکین های مختلفی قرار دارد. سیتوکین هایی مانند اینترلوکین 6، فاکتور نکروزدهنده ی تومور و اینترلوکین 15 به هنگام ورزش بیشترین اثر را بر توده ی عضلانی دارند. این مقاله ی مروری بر مطالعه ی میوکین ها متمرکز شده و تنظیم آن ها را با ورزش و نقش آن ها را در تنظیم ایمنی و متابولیسم بررسی می کند. هم چنین، در این مقاله اثر سیتوکین ها بر توده و عمکلرد عضلانی نیز بررسی شده است.
    کلیدواژگان: سیتوکین ها، اینترلوکین 6، عضله ی اسکلتی، ورزش
|
  • Dr Maryam Sadat Farvid Samira Rabiee Fatemeh Homayoni, Dr Bahram Rashidkhani, Mr Vahid Arian Page 89
    Introduction
    The world is facing a dramatic rise in the prevalence of diabetes, most of which is occurring in the low- and middle-income countries. This is having a major impact on the quality of life of hundreds of millions of people and their families. Furthermore, nutrition, especially intakes of fruit and vegetable have important effects on glycemic control and prevention of diabetic complications. The present study was designed to assess the fruit and vegetable consumption in type 2 diabetic patients and their relationship with socio-demographic factors in Tehran.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was conducted on 367 type 2 diabetic patients. Fruit and vegetable consumption was determined, using 169-item food frequency questionnaire. Information on demography and socio-economic factors was obtained from related questionnaires.
    Results
    Vegetable consumption was significantly lower in retired or jobless patients (p=0.04), and higher in patients who had children (p=0.003). Also, fruit consumption was significantly higher in patients with 3 or less children. No significant association was observed between fruit or vegetable consumption and education levels, parent's job levels, household size, ethnicity, family income, food expense and duration of living in Tehran.
    Conclusion
    Based on logistic regression, employment was significantly related to the consumption of vegetable (p=0.012).
  • Nazanin Noori, Hadi Tabibi, Farhad Hosseinpanah, Mehdi Hedayati, Mohsen Nafar Page 99
    Introduction
    Systemic and vascular inflammation are two risk factors for the development of diabetic nephropathy. In diabetic patients, serum systemic and vascular inflammatory factors have positive correlations with albuminuria. The present study was designed to investigate the effects of combined administration of lipoic acid and pyridoxine on the serum concentrations of these factors in patients with diabetic nephropathy.
    Materials And Methods
    The study was a double-blind randomized clinical trial in which 38 patients with diabetic nephropathy (23 females and 15 males) were randomly assigned to either the supplement-taking or the placebo group. The patients in the supplement group received 800 mg lipoic acid and 80 mg pyridoxine daily for 12 weeks, while the placebo group received corresponding placebos. At baseline and the end of week 12, a urine sample and 10 ml blood was collected from each patient after a 12 to 14-hour fast and serum high sensitive C-reactive protein (hs-CRP), soluble intercellular adhesion molecule type 1 (sICAM-1), soluble vascular cell adhesion molecule type 1 (sVCAM-1), sE-selectin, Interleukine-6 (IL-6), glucose, percent of blood hemoglobin A1c and urinary albumin were measured.
    Results
    In the present study, no significant differences were observed between the two groups in mean changes of hs-CRP, IL-6, sICAM-1, sVCAM-1, sE-selectin, glucose, percent of blood hemoglobin A1c. Mean urinary albumin concentration decreased significantly in the supplement-taking group at the end of week 12, compared to the baseline (P<0.05) and the reduction was significant in comparison with the placebo group (P<0.05).
    Conclusion
    The results of the present study indicate that combined administration of lipoic acid and pyridoxine has no effect on serum systemic and vascular inflammatory factors, but it reduces urinary albumin concentration significantly. Therefore, combined administration of lipoic acid and pyridoxine may have an effective role in retarding the progression of diabetic nephropathy with a mechanism different from the effects of these supplements on inflammation.
  • Ayyed Abbas Haghayegh, Nezam Ghasemi, Hamid Taher Neshardoost, Mohama Bagher Kajbaf, Mehdi Khanbani Page 111
    Introduction
    This research, aimed at determining the psychometric properties of the Diabetes Management Self – Efficacy Scale (DMSES) in type II diabetes patients.
    Materials And Methods
    We Selected 112 patients with type II diabetes (according to diagnosis of profession), reffered to Alzahra hospital and asked them to complete the questions (for determining reliability). To study the concurrent validity of DMSES, 40 patients were asked to complete the General Self – Efficacy Inventory (GSES) and Diabetes Care Behavior Inventory.
    Results
    Result Showed that all four subscales have significant and relatively high test-retest and internal reliability. The coefficients of concurrent validity were significant (0.81, 0.48), and results of the correlation matrix showed that the scale has good internal structure.
    Conclusion
    Results of this research is similar to other versions of DMSE in other languages, and the DMSES scale was shown to be a valid and reliable instrument and can be a common and cross-cultural instrument.
  • A. Goharian, F. Hadaegh, F. Azizi Page 116
    Introduction

    The metabolic syndrome includes risk factors for non-communicable diseases such as central obesity, hyperglycemia, dyslipidemia and hypertension accompanied by pro-inflammatory and hypercoagulability states. The aim of this study was to determine the effects of weight change on incident metabolic syndrome.

    Materials And Methods

    This was a prospective cohort study, the population of which included all participants of the TLGS, phases one and two, >20 yrs and above, free of metabolic syndrome, based on the Iranian waist circumference, and NHLBI. Iranian waist circumference was defined with different cutoff points, according to cross sectional and outcome-based studies. Data was obtained by interviews, questionnaires, observation, and physical and laboratory examinations.The incidence of metabolic syndrome after 3.1 years of follow up was determined. Percent of weight change (PWC) was divided in five quintiles. Using the logistic regression test, odds ratio and 95% confidence interval of incident metabolic syndrome and its components for these quintiles, after adjusting for confounders, were calculated.

    Results

    Age adjusted incidences of metabolic syndrome after a 3.1 year follow up, according to Iranian WC outcome were 20.6% (males 26%, females 20.9%) and for Iranian WC cross sectional and NHLBI were 26.2% (males 34.4%, females 26.1%) and 23.7% (males 24.4%, females 29.4%) respectively. For both genders, based on Iranian W.C and NHLBI, a weight reduction of at least 1.3%, compared to baseline, in women had a protective effect against incident metabolic syndrome. In men a weight gain of at least 1.4% since baseline resulted in an increase in the odds ratio. In women, weight gain of at least 1.3% since baseline, based on the Iranian WC cross sectional, NHLBI and at least 4% based on Iranian W.C-outcome resulted in progressive incidence of metabolic syndrome. These reductions of at least 1.3% in males and 2.5% in females, decreased the relative risk of abdominal obesity, but had no effect on other components of metabolic syndrome, including: hypertriglyceridemia, low HDL, hyperglycemia, and hypertension. Although in both sexes, increase in weight resulted in abdominal obesity, the cut off points according to various definitions were different.

    Conclusion

    Considering the preventive effect of weight loss against incident metabolic syndrome and abdominal obesity, we recommend educational programs to enhance awareness regarding overweight and obesity and motivate individuals to lose weight.

  • R. Sherafat-Kazemzadeh, S. Egtesadi, P. Mirmiran, M. Hedayati, M. Gohari, M. Vafa, S. Jalali Farahani, F. Azizi Page 131
    Introduction

    This study aimed at investigating the association between obesity indices (Body Mass Index (BMI), Waist Circumference (WC), Waist to Hip Ratio (WHR)) and dietary patterns derived from Reduced Rank Regression (RRR) analysis among Tehranian adults in a cohort study.

    Materials And Methods

    Over a duration of 6 years, 141 adults were examined before and after 6 years for obesity indices. Dietary intakes were recorded at baseline by two 24 hour dietary recalls. RRR analysis derived five patterns with respect to total fat, polyunsaturated-to-saturated fat ratio, cholesterol, fiber and calcium intakes. The calculated factor scores were categorized in quintiles and changes in obesity indices were scrutinized within these quintiles.

    Results

    The first pattern (traditional) showed high loadings on refined carbohydrates, whole grain, vegetables, red and processed meat, saturated and trans fat, egg, showing significant high positive correlation with fat, cholesterol and calcium intakes (r=0.478, 0.626, and 0.486, respectively p<0.001). All obesity indices had an increasing trend across quintiles of pattern score (p<0.05 for BMI and WHR, p<0.001 for WC). The fifth pattern (egg) had high loading for eggs, salty snacks, and fruits, and negative loadings for red and processed meat, saturated and trans fat, plant oil, and dairy products, indicating increasing trends for WC (p<0.001) and WHR (p<0.05) after adjustment for potential confounders. Other patterns showed non-significant trends for obesity indices.

    Conclusion

    RRR analyses were indicative of two dominant dietary patterns correlated with increase in obesity indices in Tehran.

  • Parisa Amiri, Fazlollah Ghofranipour, Sara Jalali Farahani, Fazlollah Fazlollah Ahmadi, Farhad Hosseinpanah, Heidar Ali Hooman Page 145
    Introduction
    There is convincing evidence that family environment plays an important role in influencing the obesity related-behaviors in adolescents. Considering the necessity of understanding the familial correlates of obesity in adolescents, and the lack of related studies in Iran, this study aimed to explore mothers’ perceptions and experiences regarding these associated factors of overweight and obesity related behaviors in adolescents.
    Materials And Methods
    A grounded theory approach was used for analyzing the participant's experiences, and their perceptions. To collect data, 6 semi-structured focus group discussions were conducted with 25 mothers who had at least one overweight or obese child. Based on open sampling, with the aim of maximal variation of the participants’ experiences, two demographically diverse areas from the north and south of Tehran were selected and then followed with theoretical sampling. All the focus group discussions were audio recorded and transcribed verbatim. Data collection and analysis were done simultaneously using the Strauss and Corbin analysis method.
    Results
    Five main familial correlates of overweight and obesity in adolescents emerged from data: 1) Parents with inadequate knowledge, 2) Parents’ modeling of unhealthy behaviors, 3) Dissimilarity of members, 4) Maternal employment and 5) Children’s studies being the top priority for parents.
    Conclusion
    Findings demonstrate familial correlates of overweight and obesity in adolescents as perceived by mothers, correlates that must be addressed by effective interventions for tackling overweight and obesity in adolescents.
  • S. A Slahadin Ahmadi_S. S Sirus Shahsavari_H. A Hoshyar Ahmadi_T. T Tahereh Tabatabaei Far Page 153
    Introduction
    Childhood overweight and obesity, major public health concerns, show a drastically rising tread worldwide. Associated with an increased risk of developing cardiovascular and endocrine problems, overweight children are more likely to be overweight adults. This study was done to evaluate the prevalence of overweight, obesity, and underweight among high school students in Sanandaj, Kurdistan, Iran.
    Materials And Methods
    This study was performed in 2007 on 694 students from Sanandaj high schools. Socio-demographic information was collected using a questionnaire, completed during interviews. Weight and height were measured. Body mass index (BMI) was calculated and overweight/obesity was defined using age- and sex-specific BMI cut-off points, proposed by the World Health Organization Expert Committee on Physical Status (World Health Organization, 1996). Children with BMI-for-age at or above the 95th percentile, between 85 and 95th percentile and less than 5th percentile were considered as being obese, overweight and underweight respectively. Descriptive and analytical statistics were used to analyze the data.
    Results
    The average of BMI was 20.7 and prevalences of overweight, obesity and underweight were 11.2, 3.2 and 7.6 % respectively. Levels of overweight/obesity (14.4%) differed significantly between boys (18.2 %) and girls (10.7 %). The highest percentage of overweight/obesity (20%) was found among 14-years olds. Boys showed a consistent decrease in overweight/obesity with increasing age, a trend not demonstrated in girls.
    Conclusion
    Results indicated that the prevalence of overweight/obesity among high school students in Sanandaj is near national averages for adolescents. Overweight/obesity were observed more in boys than in girls. As a group, girls demonstrate a lower prevalence of obesity (1.1%) when compared to national averages. Based on the results of this study, 22 percent of the high school students in Sanandaj have inappropriate weight, which calls for appropriate intervention programs.
  • Mrs Homeira Hamayelimehrabani, Dr Farideh Tahbaz, Dr Saghar Salehpour, Dr Mehdi Hedayati, Dr Zohreh Amiri, Dr Atusa Ghasemi Page 160
    Introduction

    The appropriate combination and composition of hypocaloric diets for obese women with polycystic ovary syndrome (PCOS) is still unclear. The aim of this study was to investigate the effects of a high protein-low glycaemic load diet on reproductive hormones in obese women with PCOS.

    Materials And Methods

    In this single blind clinical trial, sixty overweight and obese women with PCOS, not using metformin, were randomly assigned in one of two groups, the modified with a 30% protein-low glycaemic load diet, and the conventional with 15% protein. Reproductive hormones, glucose and insulin were measured for 49 subjects at baseline and after 12 weeks.

    Results

    Weight loss showed no significant difference in the two groups. Changes in means for testosterone in the modified and conventional groups (0 to 12 weeks), were 1.78±1.52 to 1.31±1.27 and 1.51±0.63 to 1.15±0.57 ng/ml, respectively (p<0.001). FSH, LH, estradiol, progesterone and prolactin did not change. Insulin and HOMA reduction was significant for modified diet (p<0.001).

    Conclusion

    Weight loss had a significant effect on reduction of androgens. The main effect of modified diet with high protein and low glycaemic load was observed on insulin and HOMA, a finding which should taken into consideration for women with PCOS.

  • Asieh Namazi, Hamid Aghaalinejad, Maghsud Peeri, Fatemeh Rahbarizadeh Page 169
    Introduction
    Elevated levels of serum biomarkers such as C-reactive protein (CRP), and homocysteine have been independently associated with cardiovascular disease risk. However, the prevalence of concurrent changes of these biomarkers after short term circuit resistance training in females is unknown, as is their association with cardiovascular disease. Our aim was to compare the effects of short term circuit resistance training on serum homocysteine and CRP concentrations in active and inactive females.
    Materials And Methods
    Forty-Three healthy, female university students, mean age 22/74±3/9 y, weight 59/91±9/8 kg, height 165/9±0/04 cm, BMI 21/73±3/1 (kg/m2), PBF 26/47±5/01, and Vo2max 38/65±5/43 (ml/kg/min), were randomly assigned to four groups active experimental (AE, n=8) active control (AC, n=8) inactive experimental (NE, n=13) inactive control (NC, n=14). For 2 weeks subjects performed short term circuit resistance training, 5 times per week (10 sessions) the exercises include chest press, leg extention, sit-ups, lat. pull down, front row, foot raising, back extention, and leg curl with free weights and machines, During the first week the training was done at 40% of their one-repetition maximum (1RM) for 15 repetitions and 3 sets, and during the second week the intensity of training was increased to 50% 1RM,, while other features of training remained constant. Both before and 48 hours after the last training session, fasting and resting blood samples were collected. Homocysteine using HPLC and CRP using the immunoturbidometric method were evaluated.
    Results
    Comparison within groups showed that homocysteine concentration in all 4 groups was reduced and CRP showed increase in the active experimental group but did not change in the inactive group. In comparison between groups there were no significant differences in homocysteine and CRP levels.
    Conclusion
    It seems that short term circuit resistance training can be used as a method of preventing cardiovascular disease in women, and it can be recommended as a lifestyle intervention to promote health.
  • Miss Shahla Shojaei, Mrs Maryam Alsadat Daneshpour, Mr Sohrab Halalkhor, Dr Fereidoun Azizi, Dr Mehdi Hedayati Page 177
    Introduction

    Apoc3, an apolipoprotein, is well known as a lipolysis inhibitor. It inhibits lipolysis by both HP and LPL activity inhibition and has been studied as a factor for hypertriglyceridemia for years. C-482T polymorphism in apoc3 gene promoter has associated with hypertriglyceridemia and insulin resistance, factors associated with the metabolic syndrome association factors.

    Materials and Methods

    Subjects were randomly selected from the Tehran Lipid and Glucose Study. A 231 bp segment of the mentioned gene was amplified by PCR and the polymorphism revealed by RFLP using the MspI restriction enzyme.

    Results

    Allele frequencies obtained for APOC3 -482C and -482T polymorphisms were 0.653 and 0.347 respectively. Genotype frequencies were in conformity with the Hardy-Weinberg expectation.

    Conclusion

    The observed genotype and allele frequencies were similar to those reported for other Caucasians samples. The data generated from this study will be of importance in the context of ongoing studies concerning the factors that influence lipid levels in Iranian populations.

  • Hamid Agha Alinejad, Mahdieh Molanori Shamsi Page 181
    Introduction
    Cytokines are a group of proteins that play a central role in mediating inflammatory responses to pathological stimuli such as infection and tissue damage. However, cytokine production is also modulated by a range of physiological stimuli such as exercise. Skeletal muscle has recently been identified as an endocrine organ. It has been suggested that cytokines or other peptides that are produced, expressed, and released by muscle fibers should be classified as “myokines”. These myokines exert paracrine, endocrine and autocrine effects. IL-6 was discovered as a myokine because of the observation that it increases up to 100-fold in the circulation during physical exercise. Because of its metabolic roles, IL-6 production by skeletal muscle during physical activity created a paradox. As IL-6 is markedly produced and released in the postexercise period when insulin action is enhanced whereas, on the other hand, IL-6 has also been associated with obesity and reduced insulin action. Also, muscle mass and its function are influenced by different cytokines, in particular by IL-6, IL-15 and TNF-α more prominently during exercise. This review focuses on the myokines, their regulation by exercise and their roles in immune and metabolism, considering the effects of cytokines on muscle mass and function.